čtvrtek 18. dubna 2013

MÁJKA


Během příchodu jara se koná spousta slavností a také se k jaru vážou různé tradice. Oslavou jara je například pálení čarodějnic, které se koná 30. dubna. K tomuto dni se váže, ale i jedna tradice, stavění Májky. Májka se staví 30. dubna, ale spíše je vázána k 1. květnu.

Májka je strom zbavený kůry a větví , ale s vrchní částí nic neděláme, nejlepší je aby strom byl co nevyšší, aby pak Májka byla veliká. Nejčastěji jsou používané jehličnaté stromy jako smrk, ale můžeme se setkat i s jinýmy stromy jako například břízy. Horní část ozdobíme co nejbarevněji stužkami nebo z krepového papíru. Pod horní část se pak zavěsí zdobený věnec .

Ke stavéní Májek je vázáno spousta tradic. Každá vesnice to může mít jinak. Většinou je to tradice přivítání jara, některé vesnice ji staví, aby k nim zavítal lesní duch. Dříve však Májky stavěli chlapci svobodným dívkám před barákem, o které měli zájem. Né nadarmo napsal K. J. Erben do svého díla „Máj je lásky čas“. Proto se dříve Májky spíše stavěly na 1. května. Další tradice, která se k Májce váže je hlídání Májky. Lidé z vesnic se snaží podříznout májku okolních vesnich.
 
 
Márová

Žádné komentáře:

Okomentovat