čtvrtek 18. dubna 2013

Historie in-line bruslí

Rádi jezdíte na “in-linech“? Napadla vás někdy otázka kdo a kdy in-line brusle vymyslel?

 První zmínky jsou z roku 1760, kdy John Joseph Merlin, belgický hodinář a vynálezce, objevil kolečkové brusle. Na každé brusli byla zespodu připevněna dvě ručně vyřezávaná dřevěná kolečka. Brusle byly velmi špatně ovladatelné, zřejmě proto si je Merlin nenechal patentovat. Roku 1819 si francouzský vynálezce, pan Petibled, nechal patentovat kolečkové brusle, které se zatím nejvíce podobaly těm dnešním. Na dřevěnou podrážku byla připevněna řada dřevěných nebo kovových koleček.V roce 1823 R. J. Tyers představil své brusle, kterým se říkalo „rolita“. Brusle měly 5 koleček v řadě, které byli připevněny zespodu k botičce. V roce 1863 J. Plimpton předvedl své brusle.
Tyto brusle měli dva páry dřevěných koleček, umístěné pod špičkou a patou chodidla.V šedesátých letech 20. století přišli bratři Scott a Brennan Olson znovu s myšlenkou koleček v řadě za sebou, teda in-line, upevněných na pevné hokejové botě. Ke kolečkům přidali gumovou patní brzdu. O několik let později Scott Olson založil společnost Rollerblade. Brusle prošly na přelomu 20. a 21. století prudkým rozvojem, původní myšlenka bratří Olsonů už však zůstala zachována.
Zuzana Brdičková



 





1 komentář:

  1. V posledních letech vznikl docela rozšířený trend rozdělovat brusle a kolečka na fitness, speed, freestyle a další, dle materiálu a vlastností. Možná by bylo zajímavé toto rozdělení trochu rozvést a porovnat jednotlivé typy. Docela by mě zajímalo proč se fitness bruslím říká fitness, když se jedná vlastně u původní klasický model.

    OdpovědětVymazat