čtvrtek 7. března 2013

Gangnam Style má silného vyzyvatele. Říká se mu Harlem Shake!




Hlavním trendem druhé poloviny loňského roku byl na YouTube PSY a jeho skladba Gangnam Style, kterou zhlédly miliardy diváků a dočkala se i tisíců parodovaných verzí. Začátek roku však patří novému videomemu Harlem Shake.
Oč vlastně jde? Kde se tento fenomén vzal?
Harlem Shake je skladba od amerického DJ Baauera, ale v tomto případě nejde tak ani o celou píseň a osobu interpreta, ale o vlnu tanečníků, kteří divoce tancují na část písně.
Vše začalo klipem australských skateboardistů The Sunny Coast Skate, kteří natočili 31 sekund dlouhé video, kde nejprve na motivy skladby poskakuje jeden člen, přičemž v druhé části se připojí zbytek a doslova šílí do rytmu. Úkolem je dělat několik sekund ty nejdivočejší možné pohyby v nejšílenějších polohách.
Komunita si všimla chytlavé rytmiky a nápadu a v následujících dnech se začal plnit web nahrávkami dalších skupin, přičemž v polovině února se každý den na YouTube objevilo až několik tisíc nových klipů.
Dnes je nejúspěšnější Harlem Shake od vojáků norské armády. Na YouTube jej nahráli teprve 10. února, klip už má ale 25 milionů zhlédnutí.
Fenoménu si všiml i samotný Google, který v polovině února odhadnul počet verzí na 40 tisíc s celkovým počtem zhlédnutí 175 milionů. Dnes už to ale budou opět jiná čísla.




Žádné komentáře:

Okomentovat