středa 27. února 2013

Recenze - Hrdý Budžes


Helenka Součková, vlastně Freisteinová, je osmiletá holčička, která žije za normalizace. Chodí do 2.třídy základní školy v Ničíně a trpí tím, že je tlustá a všichni se jí smějí. Taky hrozně ráda poslouchá co si dospělí povídají, ale ještě raději o tom vypráví ostatním, tedy nám. Bydlí s maminkou, které neřekne jinak než Kačenka, nevlastním tatínkem a malým nevlastním bráškou Pepíčkem. Maminka Kačenka i nevlastní tatínek Pepa jsou herci v Ničínském divadle a nemají rádi komunisty.

No jo, ale kdo to vlastně ten hrdý Budžes je? Helenka jednou zaslechne ze školního rozhlasu básničku o hrdém Budžesovi. Pánovi, který je hrozně statečný a vytrvá i když má různé potíže, a protože Helenka má také potíže, hlavně kvůli své tloušťce, tak se rozhodne, že bude jako on. Nakonec ale Helenka zjistí, že hrdý Budžes nebyl ani indián ani partyzán, jak si myslela. Zjistí, že hrdý Budžes byl...! 

Hrdý Budžes je podle mého názoru skvělá kniha. Vtipně zachycuje náladu a poměry v komunistickém režimu očima dítěte. Tato kniha je i v podání divadelního představení, kde Helenku hraje Bára Hrzánová, která se na tuto roli krásně hodí. Kniha je velmi vtipná a čte se „sama“. Jelikož ji ve třetím ročníku máme i jako povinnou četbu, tak opravdu mohu jen doporučit. Opravdu stojí za přečtení.

Úryvek: „Pepa s Kačenkou mi dovolili chodit na Jiskřičky... Kačenka se mi zdála ubrečená a mluvila dost sprostě, já si ale myslim, že Jiskřičky nejsou vůbec žádný zasraný a že to bude príma.“

Mrázková

Žádné komentáře:

Okomentovat