čtvrtek 13. prosince 2012

Vánoční tradice

Pomineme klasické Vánoční zvyky a namísto toho si ukážeme ty netradiční:

BARBORKA:
Vložíme do vázy větvičky třešňové-barborky. Mělo by jich být tolik, kolik je osob v rodině. Každý člen rodiny napíše na lísteček své přání a to poté zavěsí na větvičku. Komu na Štědrý den větvička vykvete, tomu se splní jeho přání na lístečku.

PRO NEZADANÉ DÍVKY:
Dříve nezadané dívky klepaly svými střevíci na kurník. Pokud zakdákala slepice, slečny zůstaly celý rok bez partnera. Když se však ukázal kohout, čekala ji svatba. Jiný zvyk zase nabádal dívky, aby chodily s bezem kolem domů a třásly s ním. V domě, kde zaštěkal pes, žil jejich nastávající. Další tradice spočívá v tom, že když svobodná dívka nasbírá sedm patek od vánočky, do roka se vdá.

LOUSKÁNÍ OŘÍŠKŮ:
Pokud na Vánoce louskáte oříšky, soustřeďte se na první čtyři. Prozradí totiž, jaké máte zdraví. Pokud jsou jádra bílá, vaše zdraví je v pořádku. Jsou-li načernalá, jste nemocní. A jestliže jsou všechny čtyři černé, čeká vás smrt.

A co přináší o Vánocích štěstí a co smůlu?
Smůlu přináší šití a pletení před půlnoční mší, protože by myši dílo zničily. Také se nesmí na Štědrý den čistit chlévy a stáje, jinak by dobytek kulhal. Dále je zakázáno prát na Štědrý den, jelikož to přináší smůlu a neštěstí do domu. A nezapomeňte na to, že psát své milé/milému psaní, by mohlo znamenat rozchod.

Štěstí naopak přináší, když v noci na Boží hod vystřelíte z pušky směrem k Měsíci. A kouzelnou moc vám přinesou čerstvá vejce snesená 25.12 a také chléb upečený v tento den.

Dejte si pozor u Štědrovečerní večeře! Tradice praví, že se musí chystat jeden talíř navíc, pro náhodného hosta. Pod všechny talíře se shovává zlatý penízek či šupinky z kapra, aby se nás peníze držely. Od večeře se nesmí vstávat (ani kdyby někdo bušil na dveře), jinak zvedající se osoba do roka zemře.

Vendula Hošková, 3.F

Žádné komentáře:

Okomentovat