čtvrtek 6. prosince 2012

Vánoce ve Španělsku


Každý asi ví, jaké jsou u nás v Česku tradice a zvyky týkající se Vánoc. Ne každý ale ví, jak se tyto svátky slaví ve Španělsku.Vánoce ve Španělsku se trochu liší od těch našich.

Štědrý den zde mají také 24. prosince, ale tento den dostávají děti pouze drobnosti a sladkosti. Dárky zde na Štědrý den naděluje tzv. Papa Noel, neboli česky otec Vánoc. Při tomto svátku se rodiny scházejí, aby byli všichni spolu. Pečou zde již od  8. prosince různé druhy cukroví. Při jejich štědrovečerní večeři se nejčastěji podává například krocan, kozí a ovčí maso, plody moře atd. Nikoliv ryba jako u nás.

Čekání na příchod tří králů se nese v aprílovém duchu. Je to tzv. Aprílová slavnost, které se říká Dia de los inocentes. Pro tuto příležitost je vyhrazen 28. prosinec. Lidé si ze sebe tropí různé vtípky a šprýmy. Tyto vtípky si lidé dělají jak ze svých známých, z kolemjdoucích, tak třeba i z turistů. Na tento den si nemůžete být nikým jisti.

Hlavní den ale nastává pro španělské děti až na Tři krále. V tento den dostávají konečně pořádné dárky. Ty nadělují právě Tři králové. Dárečky dostávají děti, podle tradice, do dřeváků. Tento den jedí například různé druhy preclíků ve tvaru koruny, jak v sladké, tak slané podobě.

Tereza Benešová

 

Žádné komentáře:

Okomentovat