středa 26. září 2012

ŽOFÍNSKÉ FÓRUM NA TÉMA -ÚSPĚCH EURA

Na začátku letošního školního roku proběhlo ve Velkém sále paláce Žofín již 136. fórum na téma „Dekáda eura – úspěch, nebo zklamání?“. Některé třídy naší školy byly u toho. Mezi hlavními hosty byli Miroslav Singer, současný guvernér České národní banky (ČNB), nebo Otmar Issing, člen výboru Evropské centrální banky (ECB).
                Hlavním tématem bylo zamyšlení předních ekonomických odborníků nad druhou nejdůležitější světovou měnou – eurem. Otázky rozšiřování eurozóny, politický a hospodářský význam jednotné měny, přínos k fungování evropského hospodářství, současný vývoj a stabilita měny v eurozóně.
                Hosté ochotně odpovídali i na dotazy publika, přičemž jeden zazněl i z našich řad. Kristýna Baborová se formou papírového dotazníku, který měl každý k dispozici, zeptala, kdy Česká republika přijme evropskou společnou měnu. Dostalo se nám odpovědi od pana guvernéra ČNB, že to v nejbližších letech nevidí jako reálné. Poznamenal, že možný termín bude v roce 2018. Dále se tím ale nemíní zabývat - s odůvodněním, že mu skončí funkční období.
                Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera v minulosti mnoho členských zemí eurozóny nevyužilo příznivých hospodářských podmínek, kdy měly upevnit své rozpočty. Eurozóna po svém vzniku zažívala úspěšné období a rozvíjela obchod. Za další problém považuje absenci institutu, pomocí kterého by bylo možné z euro zóny vystoupit. Předpokládalo se, že vlády budou odpovědné a disciplinované. Ve výsledku se však ukázalo, že i přesto, že jsou zařazeny do euro zóny se zodpovědně nechovají.
                Eurozóna je území EU, na kterém se užívá společná evropská měna euro. Členské státy EU jsou zavázány vstoupit do eurozóny. Z této povinnosti jsou vyvázány pouze Spojené království, Dánsko a Švédsko. Zbylých sedm států Evropské unie prozatím euro jako svou měnu nezavedlo. Jsou jimi Bulharsko, Česko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko a Rumunsko.

Tomáš Hoznauer

Žádné komentáře:

Okomentovat