středa 26. září 2012

PROHIBICE

Nejaktuálnější informace dnešních týdnů, která se dotkla nejen českých „štamgastů“, peněženek podnikatelů, ale především státní pokladny.
Co to vlastně prohibice je?
Slovo pochází z latinského slova prohibitio neboli zákaz. Obvykle se prohibicí myslí absolutní zákaz produkce a distribuce alkoholu. Ale může být také známa pod mírnějším smyslem. Třeba pod takovým, který jsme mohli zažít v České republice.
Prohibice ve Spojených státech amerických
Postupně byla zavázděna již od roku 1919 a trvala dlouhých 14 let až do roku 1933. O prosazení prohibice se zasadily nátlakové skupiny (např. Svaz křesťanských žen), považovaly totiž alkohol za drogu, která ničí rodinný život a vede ke zločinnosti. A právě v roce 1919 byl tzv. Volsteadův zákon o zákazu alkoholu schválen.
V době prohibice vznikly gangy zabývající se pašováním alkoholu do USA (např. známý gangester jménem Al Capone z Chicaga). Zločinost se zvedla a prohibice úplně skočila v roce 1933 v situaci, kdy v USA bylo 3x více tajných barů než v roce 1919.





Prohibice v České republice
V Česku byla prohibice pouze v mírnějším slova smyslu. Ministr zdravotnictví Leoš Heger prohlásil v pátek 14. září, že se omezuje prodej a nalévaní alkoholu s obsahem 20% ethanolu  a více.  
Kristýna Baborová

Žádné komentáře:

Okomentovat