neděle 11. března 2012

VRAŽEDNÉ POKRMY


Casu marzu

Jeden z nejnebezpečnějších sýrů světa se vyrábí v Sardinii. Skoro by se dalo říci, že se rozkládá, neboť prvním labužníkem toho sýra nejste vy, ale drobné larvy Piophila casei. V sýru jsou vidět i okem, takže pokud se chystáte dát si o dovolené takovou pochoutku, musíte počítat s případným trestem v podoby alergické reakce. A dát si opravdu přezrálý kousek by pro vás pak v lepším případě znamenalo strávit den dovolené na toaletě. Sardiňané se s tímto skvostem nijak netají, Casu marzu totiž v Sardinii neznamená nic jiného než "shnilý sýr".

Fugu

Jistě mnoho z vás slyšelo o legendární Japonské rybě Fugu a hrstka ji možná i ochutnala. Její vražednost spočívá v toxinu (Tetrodotoxin), který způsobuje ochrnutí svalstva, což by v případě otravy znamenalo udušení při vědomí. A i přes tuto skutečnost si na ni v Japonsku rádi pochutnají. Pokud byste její chuť chtěli vyzkoušet i vy, doporučuji nechat si ji připravit od kuchaře s licencí.
O obtížnosti její přípravy svědčí už náročnost dvouletého kurzu, kterým projde pouze 50% z přihlášených kuchařů.

Vladimír Kurylyak

Žádné komentáře:

Okomentovat