sobota 10. března 2012

ACTA

Obchodní dohoda proti padělání
Název je trochu zavádějící. Měla by podporovat umělce a novináře, aby produkovali vysoce kvalitní práci. Mezinárodně by se tak sjednotila ochrana práv, boj proti falešným kopiím nejen drahého zboží, ale i sledování investic do výzkumných projektů. Jenže ACTA nezahrnuje jen toto. Pod pojem „padělání“ totiž patří i sdílení věcí a informací. Například když se objednáte na nějaký kurz, na kterém se naučíte něco, co poté řeknete kamarádovi. Už to je porušení dohody ACTA, protože se mu dostalo něčeho, za co nezaplatil.

A jaký dopad může mít ACTA na internet? Společnost ISP, které platíte za připojení, bude kontrolovat každý datový balík, který odešlete nebo přijmete. Pokud opakovaně půjde o chráněný obsah, bude internet odpojen. V neposlední řadě můžete být obviněni ze zločinu. Museli byste si dávat pozor i na obsah vkládaných videí, především pokud jde o hudbu nebo text podléhající autorským právům. ISP také bude muset automaticky sledovat, jestli na jejich serverech není žádný chráněný materiál, a to by znamenalo konec vytváření jakýchkoliv obsahů samotnými uživateli. Nemohly by tak fungovat například servery YouTube a Twitter.



Z toho plyne, že hlavní, co nám ACTA dá, je internetová cenzura, tedy - omezení svobody slova a občanských práv, ztráta neutrality internetu a sledování veškeré aktivity na síti.

Kdo jsou Anonymous? Anonymous je anonymní, nezávislá, nehierarchická skupina. Symbolem hnutí je maska Guye Fawkese.

Patří do něj mimo jiné  i hackeři, kteří prostřednictvím DDoS útoků sestřelují vybrané weby. U nás je nyní na mušce dokument ACTA, který podle Anonymous omezuje lidská práva, svobodu slova a neprošel by běžným řízením v České republice. Na protest proti podpisu smlouvy proto hackeři útočí také na stránky českých politických stran. Cílem skupiny je "otevřít lidem oči a přesvědčit je, že nastal čas, abychom řekli ne". Česká pirátská strana, která aktivně podporuje demonstranty, společně s Anonymous v Česku částečně uspěli. Předseda vlády Petr Nečas 6. 2. 2012 pozastavil ratifikaci[1]  smlouvy ACTA v České republice.

[1] Závazné potvrzení důležitého dokumentu (např. mezinárodní smlouvy)

Kateřina Burdová


Žádné komentáře:

Okomentovat