středa 9. listopadu 2011

Je libo hotelové apartmá ve vesmíru?

Science-fiction? Ne! Již nyní pracují Rusové na projektu vesmírného hotelu. Otevření se plánuje na rok 2016. Ruská společnost Orbital Technologies věří, že o takovýto neobvyklý projekt bude velký zájem. A to i přesto že jeden pobyt v tomto hotelu vyjde podle prvotních informací na 14 milionů korun. V ceně je započítán pětidenní pobyt, včetně samotné cesty do stanice. Kroužit bude na oběžné dráze ve výšce 350 km nad Zemí, nedaleko od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).



Hotel bude obsahovat celkově čtyři dvoulůžkové pokoje. Sprcha zde bude speciálně zapečetěná, aby voda po hotelu netekla tam, kam nemá. Toalety se budou splachovat pomocí vzduchu. 

"Toalety se budou splachovat pomocí vzduchu."


K hotelu se cestovatelé dostanou pomocí ruské rakety Sojuz. I jídlo se nebude podávat z konzerv, nýbrž se bude dovážet už připravené společně s hosty.

Ruská společnost Orbital Technologies plánuje v budoucnu lety na temnou stranu měsíce a do roku 2030 taky na Mars. Odborníci pochybují nad splněním těchto cílů, protože firmě chybí peníze. Ruští podnikatelé navíc připustili, že bude těžké vyhrát nad americkou konkurencí.

Autor: Roman Pokorný


Žádné komentáře:

Okomentovat